Tips & Tricks pentru viata de student

Tips & Tricks pentru viata de student

Sa fii student este una dintre cele mai frumoase etape ale vietii, cu toate ca la inceput poate parea putin complesitor cu toate schimbarile pe care le presupune. Sa fii student este despre viata, noi experiente si nimic nu ar trebui sa fie greu sau complicat.

Asadar, ne-am gandit ca poate te-ar ajuta niste "tips and tricks".

1. Camin vs chirie

Se spune ca traiesti studentia din plin (cu tot ce are ea bun sau mai putin bun ) daca ai experimentat viata de camin. Oarecum e adevarat. Daca este sa facem o comparatie intre costurile pe care le presupune cazarea in camin si cele pe care le presupune chiria, cu siguranta chiria e o cheltuiala mai mare. Bineinteles, gradul de confort oferit de camin depinde de multi factori, insa cu siguranta vine la pachet cu amintiri si prieteni pe viata, totul intr-un buget echilibrat. Din pacate, capacitatea caminelor este limitata, insa daca ti se ofera sansa de a avea un loc in camin, accept-o. In plus, oricand te poti muta intr-o chirie. Invers e mai greu

2. Fa-ti cati mai multi prieteni

"Usor de spus, greu de facut", mai ales daca esti un boboc aterizat intr-un oras nou in care nu cunosti aproape pe nimeni. Nu iti face griji! Aminteste-ti ca si colegii tai se afla in aceeasi situatie, chiar daca sunt in alte orase. Cauta compania celorlalti, cunoaste-i si lasa-i sa te cunoasca. O idee pentru a lega noi prietenii in timp ce faci putina economie: o seara de socializare undeva, poate chiar in camin sau undeva in oras. Tot ce aveti de facut este ca fiecare dintre voi sa aduca ceva de mancare, chiar si "zacusca si compot de la mama", plus buna dispozitie. Exista multe jocuri interactive prin care puteti sa va cunoasteti mai bine si sa deveniti prieteni

3. Voluntariat

Fa voluntariat! Implica-te in activitati variate deoarece, pe de o parte cunosti oameni noi, iar pe de alta parte iti ofera o imagine de ansamblu despre ceea ce ti-ar placea sa faci in timp ce castigi si experienta profesionala. Studentia este momentul perfect de a participa la diferite activitati si de a invata cat mai multe lucruri noi, ori de a-ti dezvolta noi abilitati si competente.

Si unde mai pui ca te poate ajuta sa devii mult mai responsabil. Acum ai timpul si energia potrivita. Foloseste-le frumos!

4. Invata din timp

Sesiunea... ahh, o perioada "minunata" din anul universitar. Sa fii student are parti bune, dar si mai putin bune, si spunem doar ca sesiunea se poate incadra intr-una din cele doua categorii in functie de cum o abordezi tu. Cel mai bun sfat ar fi sa incepi sa inveti din timp. Stim cat de dificil este ca printre "multe altele" care sunt de facut sa incepi sa inveti din timp, insa noptile nedormite si multi litri de cafea nu te vor ajuta sa scapi de stresul celor 3 saptamani. Totodata, daca ai neclaritati privind unele cursuri, poti organiza impreuna cu colegii tai un "study group" (grup de studiu) in care sa "share-uiti" explicatii si opinii pentru subiectele neintelese.

5. Buget

Sa incerci sa te incadrezi in bugetul stabilit impreuna cu parintii este unul dintre cele mai dificile obiective de atins. Da… e greu sa pastrezi o evidenta a cheltuielilor, insa unele aplicatii te pot ajuta sa devii mai constient cu privire la cheltuieli si venituri si te pot ajuta sa economisesti. Cand esti pe cont propriu este foarte usor sa adopti obiceiuri "proaste" pentru cheltuieli. Un telefon nou, o geanta noua, o pereche de pantofi noi!!! Si… unde si cand au plecat banii?!

Incearca sa vezi care sunt cheltuielile tale lunare fixe (ex: camin/ chirie, mancare) si cati banuti iti raman de cheltuiala dupa bunul plac. Un pas mic, dar e un inceput ca sa fii "budget savvy".

6. Deschide un cont la banca

Ca tot am discutat de buget la punctul anterior, acesta poate fi gestionat, fie ca primesti bani de la parinti ori primesti bursa, intr-un mod simplu. Mai exact, deschide-ti cont la banca! Gasesti oferte speciale, chiar gratuitati pentru studenti care vin la pachet cu diverse beneficii. De asemenea, exista avantaje pe care ti le aduce un card de debit. De multe ori, contul are si servicii conexe care te vor ajuta sa urmaresti valoarea incasarilor si a platilor.

Si unde mai pui ca poti avea si Internet Banking si Mobile Banking, ca sa faci banking oricand si de oriunde vrei tu.

7. Erasmus

Cu siguranta ai auzit de programe de burse la alte universitati, iar cel mai cunoscut este Erasmus, un program de schimb de experienta finantat de Uniunea Europeana. Fiecare universitate are parteneriate cu alte universitati din spatiul European si nu numai, astfel incat poti aplica pentru una din bursele Erasmus oferite ca sa studiezi un semestru sau chiar si un an universitar in afara tarii. Mai multe informatii pot fi gasite accesand site-ul Comisiei Europene: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/overview_ro

Aceasta poate fi o prima sansa de formare personala si profesionala, de familiarizare cu alte sisteme educationale. Experienta de studiu dintr-o alta tara te va ajuta sa te organizezi mai bine si sa vezi cum e in alta parte. Iti vei face prieteni noi si vei iesi din zona de confort deoarece ti se vor lansa noi provocari.

8. Internship

Inscrie-te la un internship la o companie pe care ai ochit-o de cand erai la liceu sau care te atrage din anumite puncte de vedere. Poate fi o oportunitate grozava! Inveti ceva nou si vezi cum se desfasoara lucrurile, "pe viu". In unele cazuri, chiar sunt sanse sa fii angajat.

Speram ca aceste sfaturi sa te ajute. Bucura-te de fiecare clipa de studentie si Carpe Diem! (pentru referinta recomandam sa vizionati Dead Poets Society)

Descopera produsele si serviciile pe care
le recomandam la inceput de drum!

Vezi oferta

Învață din experiențele împărtășite de BT,
special pentru a te ajuta în această etapă!

Vezi articolele