Vrei să te angajezi? Sfaturi pentru un CV care să îți aducă jobul dorit

Ai terminat şcoala, iar acum doreşti să te angajezi. Călătoria începe cu un CV, care este o prezentare a ta şi care vorbeşte despre educație, specializări, competențe şi experiență. Iată câteva sfaturi pentru ca povestea ta să îți aducă jobul dorit.

1. Cele mai bune practici când scrii un CV

  • Acuratețe: tot ceea ce ai scris în CV trebuie să reflecte realitatea (studii, calificări, cronologie, abilități, informații etc.) şi, foarte important, "autoevaluarea" să fie corectă, să te reprezinte;
  • Concizie: fiind la început de drum și de acumulare a experienței, limitează CV-ul la una, maxim două pagini. Exemplificând, scrie responsabilitățile, dar mai ales rezultatele principale de la fiecare job (de exemplu "am coordonat o echipă de X oameni"). Încearcă pe cât posibil să cuantifici rezultatele muncii tale în diferite job-uri sau proiecte (de exemplu, dacă ai lucrat într-un call center, poți spune că te-ai situat în primii 10% pe baza feedback-ului de la clienți, sau dacă ai lucrat în vanzari, că ai contribuit cu x% la cresterea volumelor...).
  • Relevanță: prezintă informațiile importante pentru pentru jobul-țintă şi pentru profilul companiei în care doreşti să lucrezi; pentru a-ți putea adapta CV-ul cât mai bine este important să afli cât mai multe despre compania și job-ul de care eşti interesat(ă). Activează-ți reteaua personală (prieteni, colegi, familie) și / sau profesională (e.g. LinkedIn) și identifică 2-3 persoane care ți-ar putea oferi informații despre industrie, despre companie, mediu de lucru, ce presupune job-ul, ce abilități sunt necesare etc. De multe ori, poți afla detalii valoroase care nu sunt prezentate în anunțul de angajare.
  • Fă un CV diferit, dar potrivit job-ului şi companiei la care aplici: pune-te în valoare fie prin informațiile cuprinse în CV, fie prin structura lui sau modalitatea de prezentare a informațiilor despre tine. Adică să aibă o anumită amprentă, o anumită personalizare.

2. Bune practici când aplici pentru un job

  • Răspunsul la câteva întrebări esențiale: dacă ai văzut un anunț de recrutare pentru un job care ți-a atras atenția, te sfătuim ca înainte să aplici să îți pui câteva întrebari: De ce aplic? Ce ştiu despre acest job şi despre companie? Mă potrivesc? De ce sunt eu persoana potrivită?
  • Focus: Trimite CV-ul doar pentru joburile care te interesează și unde crezi ai șanse de reuşită. Ne referim atât la specializare, cât şi la joburile care ar însemna, de exemplu, mutarea ta într-un alt oraş. Știi cum se spune: ai grijă ce îți doreşti pentru că s-ar putea să ți se întâmple.
  • Fii activ: Trimite CV-ul inclusiv companiilor sau organizațiilor în care doreşti să lucrezi chiar dacă nu ai văzut la momentul respectiv anunțuri de recrutare. De unde iei datele de contact? De cele mai multe ori, companiile comunica pe site, pe pagina dedicată carierei, datele de contact pentru aplicații.
  • CV public: poți fi proactiv şi să ai un profil (CV) public pe site-urile specializate în acest sens. De data aceasta, "companiile vin la tine". Dar nu uita că, în unele cazuri, un CV online înseamnă prezența ta pe internet la o simpla căutare pe Google.

Succes!

Descopera produsele si serviciile pe care
le recomandam la inceput de drum!

Vezi oferta

Învață din experiențele împărtășite de BT,
special pentru a te ajuta în această etapă!

Vezi articolele