Povesti din Internship

Indiferent de domeniul in care vrei sa activezi, angajatorii cer experienta. Iar pe tine, la inceput de drum, acest gand te sperie, si ai vrea sa ai sansa de a pune in practica toate cunostintele teoretice accumulate in facultate. Noi te sfatuim sa iei in considerare un program de internship, indiferent daca este platit sau nu, care te va ajuta sa castigi experienta si, de ce nu, sa iti faci intrarea in compania in care poate vei ajunge sa lucrezi mai tarziu.

Pentru a te ajuta sa intelegi mai bine cum se desfasoara un astfel de program si care sunt beneficiile pentru tine, am stat de vorba cu cinci tineri, care au facut parte din astfel de programe in cadrul mai multor firme. Iata povestea fiecaruia dintre ei.

EMERSON

I. Unde ai facut un stagiu de internship?
Compania: EMERSON
Departamentul: FINANACIAR
Perioada: 04.08.2015 – 04.08.2016 – Internship MBU Collection Specialist

A fost platit sau neplatit? Internship-ul a fost unul de 8 ore/zi cu contract care tot la 3 luni expira si se reinnoia pana cand am primit contractul pe perioada nedeterminata si da, toata perioada internship-ului a fost platita.

II. Cum ai sumariza experienta ta de internship?

Ce ai facut?

Internship-ul de la Emerson a fost primul meu job serios, de 8 ore pe care l-am inceput odata cu terminarea facultatii si inscrierii la master. Terminasem Limbi Moderne Aplicate, deci nu aveam nicio idee despre contabilitate si finante, insa am indraznit pentru ca singura conditie de angajare era sa cunosti limbi straine. Am aplicat pentru aceasta posibilitate de internship si am fost acceptata. Am inceput prin a urma foarte multe traininguri in cadrul departamentului pentru ca incet-incet sa inteleg tot procesul de lucru. Dupa ce am acumulat suficienta informatie incat sa ma pot descurca, mi-au fost incredintate anumite sarcini si anume: aplicarea de plati primite pe facturile din sistem, administrarea conturilor de clienti (creare, modificare conturi clienti) si verificare de comenzi in vederea aprobarii lor spre livrare. Ulterior, sarcinile mele s-au modificat in functie de cum progresam si de necesitatile departamentului, pozitia pe care eram oferindu-mi posibilitatea sa jonglez cu mai multe proiecte si sa invat cat mai multe programe si procese.

Ce ai invatat?

Pe parcusul internship-ului am invatat, pe langa partile teoretice si aspectele privind contabilitatea, sa fiu mult mai organizata, tot procesul in care lucram solicitandu-mi gestionarea foarte exacta si buna a timpului meu de lucru. Mi-am dezvoltat, de asemenea, atentia distributiva, care desi era prezenta mereu, nu o foloseam la capacitatea maxima. Un job in departamentul financiar presupune foarte multa atentie distributiva si capacitate de concentrare, indiferent de factorii din jur care te bruiaza, si anume, faptul ca primesti zeci de mailuri intr-o zi, fiecare poate mai urgent ca celalalt sau ca telefonul iti suna foarte des si trebuie sa raspunzi pentru ca e posibil sa fie un client si sa fie ceva important sau poate colegul de langa tine are nevoie de ajutorul tau. E important ca atunci cand apleci urechea la astfel de factorii externi, sa nu iti pierzi concentrarea de tot pe ceea ce faceai tu in momentul acela in care ai fost intrerupt, si astfel, poti ajunge la gestionarea foarte utila a timpului si indeplinirea sarcinilor in timp util.

Ce ti-a placut?

Mi-a placut tot: de la ceea ce am facut pana la oamenii cu care am lucrat. Ma consider foarte norocoasa ca aici am intalnit o echipa frumoasa, cu oameni minunati, deschisi sa te asculte si sa te ajute desi le-ai mai pus aceeasi intrebare de inca 5 ori, cu un team leader care a avut incredere in mine chiar si atunci cand eu nu aveam si care m-a sustinut si ajutat sa ma dezvolt in directia pe care o doream. Sa lucrezi intr-o echipa unita, cu oameni talentati este cel mai important si frumos lucru.

Ce ar fi putut fi mai bine?

Nu stiu daca exista ceva ce as fi schimbat sau ar fi putut fi mai bine, cum am spus si mai sus, sunt foarte norocoasa si imi place tot. Insa, mereu e loc de mai bine si daca as putea sa schimb ceva as schimba ceva la mine: as avea mai multa incredere in mine si in capacitatile si fortele mele si as fi indraznit mai mult. De multe ori ajungi sa te impotmolesti in anumite situatii tocmai din cauza lipsei de incredere si de foarte multe ori ajungi sa pierzi din cauza aceasta.

Ce sfat le-ai oferi celor care cauta un job sau un internship?

Sfatul meu pentru cei in cautare de job/internship ar fi unul simplu: Indrazniti! Indrazniti sa incercati si sa acceptati tot ceea ce vi se ofera sau se prezinta in cale pentru ca in final, nu puteti fi decat castigatori. Castigatori de experienta, intelepciune, amintiri si prieteni. Daca jobul pe care il gasiti nu va face sa va simtiti in zona voastra de confort, ca o altfel de casa, atunci cu siguranta, nu sunteti in locul potrivit si prin urmare, sansele la performanta sunt minimale.

BANCA TRANSILVANIA

Intern 1

I. Unde ai facut un stagiu de internship?

Compania: BANCA TRANSILVANIA S.A.
Departamentul: Agentia Polus – Front Office / Directia Resurse Umane
Perioada: 21.11.16 – 10.12.16 (2 saptamani) / 17.01.17 – 01.04.17 (3 luni)

A fost platit sau neplatit? Prima parte a programului de internship a fost neplatita. A doua parte a programului fost platita.

II. Cum ai sumariza experiența ta de internship?

Ce ai facut?

In prima parte am avut ocazia sa aflu ce inseamna o institutie bancara, cum este structurata si cum se desfasoara anumite procese bancare.
Prima saptamana a programului a fost ca "o poveste". Am avut ocazia sa intalnesc angajatii unitatii BT, sa descoper detalii privind evolutia lor, dar si ce presupune munca in cadrul departamentelor din care fac parte. Pe parcursul urmatoarelor saptamani am avut placerea de a fi implicata in diverse activitati din Front Office (zona Relatiilor cu Clientii).
In cea de-a doua parte a programului mi s-a oferit oportunitatea de a ma dezvolta in cadrul Departamentului de Resurse Umane, unde am si in continuare placerea de a lucra. Aici am intalnit o echipa unita, care m-a primit cu bratele deschise si mi-a oferit suport constant.

Ce ai invatat?

In prima parte a programului am reusit sa invat principalele operatiuni recurente care se desfasoara in Front Office. Am acumulat multe cunostinte in domeniul bancar, in special despre produsele si serviciile oferite de Banca Transilvania.
In a doua parte, am reusit sa descopar structura bancii din punct de vedere al personalului si al departamentelor, cum se desfasoara procesele de recrutare, dar si ce presupune indrumarea angajatilor. Ma bucur ca am avut aceasta oportunitate si apreciez sansa care mi s-a oferit atat in cadrul proiectului BT Journey cat si dupa finalizarea acestuia. Nu trece zi in care sa nu vin si sa plec cu zamBTul pe buze!

Ce ti-a placut?

Cel mai mult m-au incantat mediul de lucru si spiritul colegiilor. Atat in agentie, cat si in cadrul Directiei de Resurse Umane am avut ocazia sa intalnesc oameni extraordinari, dispusi sa isi rupa din timpul lor pentru a invata si a ajuta pe altii. De asemenea relatia cu managerii si sefii ierarhici a fost una deschisa, transparenta si foarte placuta.

Ce ar fi putut fi mai bine?

Mi-ar fi placut sa am posibilitatea accesarii unei platforme de training/de test, unde sa fi putut efectua operatiunile solicitate in mod recurent de catre clienti, pentru familiarizarea cu fluxurile operationale in scopul consolidarii cunostintelor si aspectelor teoretice dobandite pana in momentul respectiv.

Ce sfat le-ai oferi celor care cauta un job sau un internship?

Deschidere si receptivitate la tot ceeea ce e nou. Motivatia si satisfactia pot aparea odata cu acceptarea si asumarea provocarilor.

Intern 2

I. Unde ai facut un stagiu de internship?

Compania: Banca Transilvania
Departamentul: Stagiu de internship in Agentia Dorobantilor 55
Perioada: 3 saptamani in perioada Otombrie - Noiembrie
A fost platit sau neplatit? Internshipul a fost neplatit

II. Cum ai sumariza experienta ta de internship?

Ce ai facut?

In prima saptamana am participat la seminarii in care au venit diferite persoane din banca si ne-au comunicat despre evolutia si experienta lor. A fost placut surprinsa sa aflu cum aceste persoane au evoluat de la un post entry level la director de sucursala sau Chief Risk Officer sau chiar Chief Executive Officer. In urmatoarele doua saptamani am fost in Agentia Dorobantilor 55, unde am asistat la diferitele operatiuni care se desfasoara in partea de front office. Mi-am format o idee despre ce anume inseamna activitatea in banca si am inceput sa ma familiarizez cu mediul acesta, chiar mai mult, a inceput sa imi placa acest domeniu.

Ce ai invatat?

Am invatat ca lucrurile nu sunt asa de simple precum par si ca personalul bancii depune o munca destul de solicitanta pentru a putea presta servicii care sa satisfaca nevoile clientilor. De asemenea, am inceput sa cunosc mai in detaliu ce presupune domeniu bancar si chiar m-a ajutat sa imi formez o idee si sa imi doresc sa am o profesie intr-o astfel de institutie.

Ce ti-a placut?

Cel mai mult mi-a placut sa aud relatari din pasii facuti in cariera celor prezenti in prima saptamana si de asemenea activitatile pe care le-am facut impreuna cu colegii de grupa.
Colectivul din Agentie a fost foarte amabil si placut. Am vazut cum in orice moment colegii sunt dispusi sa-si ofere ajutorul in diferite situatii, lucru care mi s-a confirmat si dupa ce m-am angajat in BT.

Ce ar fi putut fi mai bine?

Ar fi fost foarte benefic sa fi avut acces in unitate la unele activitati ale colegilor, sa dam practic o mana de ajutor. Am aflat, ulterior, ca acest lucru nu era posibil deoarece personalul bancii are parte de un training intens, iar noi fiind incepatori nu aveam cum sa ii ajutam, doar sa ii asistam.

Ce sfat le-ai oferi celor care cauta un job sau un internship?

BT e o adevarata provocare, o sansa de a te dezvolta si evolua exact cum iti doresti.

EVOZON

I. Unde ai facut un stagiu de internship?

Compania: Evozon
Departamentul: Directia de Resurse Umane
Perioada: August – Septembrie 2013 A fost platit sau neplatit? Neplatit

II. Cum ai sumariza experienta ta de internship?

Ce ai facut?

Orice. Am stat zi de zi in acelasi birou cu echipa in care faceam internshipul si am incercat sa ma implic in orice sarcina era de indeplinit, nu m-am dat in spate de la nimic. Am inceput cu sarcini mai simple, care nu erau urgente (ex: research pentru Happy Friday, o intalnire saptamanala intre toti angajatii firmei), iar apoi nivelul de complexitate a crescut (ex. implicarea in procesele de recrutare). Participam, de asemenea, la sedintele saptamanale ale echipei si in acest fel am invatat foarte repede cum functioneaza si colaboreaza o echipa in cadrul unei companii, lucruri pe care in proiectele de la facultate/voluntariat nu am avut ocazia sa le experimentez.

Ce ai invatat?

Ca din fiecare interactiune si sarcina mica sau mare ai ceva de invatat si ca trebuie sa livrezi lucruri intr-o forma de care esti mandru, pentru care stii ca ai facut cea mai buna treaba (fie ca e vorba de textul unui e-mail, un raport, un rezultat al unui research etc).

Ce ti-a placut?

Totul. Insa mai ales faptul ca mi s-a acordat incredere chiar daca eram la inceput de drum si ca mi s-a dat ocazia sa ma implic in foarte multe lucruri (ex: participare la sedinte, estimari de costuri, organizarea uni mic eveniment).

Ce ar fi putut fi mai bine?

In alta ordine de idei, pe partea de recrutare cred ca m-ar fi ajutat sa fac mai mult shadowing, insa am aflat ulterior "on the job" mai multe.

Ce sfat le-ai oferi celor care cauta un job sau un internship?

Pe cei care cauta un internship ii sfatuiesc sa nu aleaga organizatia in care merg sa invete in functie de raspunsul la intrebarea: E platit/neplatit? E momentul perfect sa experimenteze, dupa ce te angajezi iti vine mult mai greu sa o iei de la zero si sa aplici pentru un internship. Iar dupa ce obtin pozitia de intern, sa fie ca un burete, sa profite de orice interactiune si sarcina apare, cu siguranta vor avea doar de castigat actionand astfel.

Pe cei care cauta un job ii sfatuiesc sa isi trimita CV-ul si scrisoarea de motivatie si la companiile la care doar viseaza, chiar daca nu au o pozitie deschisa. Sa actioneze cu mult curaj si determinare, eforturile nu le vor ramane nerecompensate.

PITECH+PLUS

Intern 1

I. Unde ai facut un stagiu de internship?

Compania: Pitech+Plus
Departamentul: IT Development
Perioada: 15.07.2016 - 31.08.2016
A fost platit sau neplatit? Platit

II. Cum ai sumariza experiența ta de internship?

Ce ai facut?

Internship-ul a fost impartit in trei etape, fiecare relativ distincta din punct de vedere al activitatii desfasurate.
Prima parte a fost una mai degraba teoretica, in care am avut de studiat subiecte si de rezolvat exercitii pentru a ma familiariza cu concepte de baza privind programarea orientata pe obiect, design pattern-uri, baza de date, arhitectura software.
Cea de-a doua etapa a fost una practica, in care a trebuit sa aplic cele studiate, respectiv sa imi aprofundez cunostintele prin dezvoltarea unei aplicatii conform specificatiilor date.
In partea finala a internship-ului, am avut ocazia de a ma implica intr-un proiect real al firmei si sa contribui la dezvoltarea unei noi functionalitati in proiectul respectiv.

Ce ai invatat?

Intreg intership-ul a fost un proces continuu de invatare, mai ales din punct de vedere tehnic. Astfel ca am acoperit foarte multe subiecte: de la aspecte de baza in programare, la aspecte mai avansate precum abstractizare, decizii de arhitectura software, folosirea diferitelor framework-uri, pana la aspecte de bune practici precum calitatea codului.
Datorita faptului ca am fost implicata in dezolvarile facute pe un proiect pentru un client al firmei, am avut ocazia sa ma familiarizez si cu modul de lucru al unei echipe de dezvoltare: de la analiza specificatiilor functionale, la planificarea task-urilor, la implementarea propriu-zisa pana la punerea functionalitatii in productie.

Ce ti-a placut?

Pot spune ca, pe parcursul celor sase saptamani de internship, au fost multe lucrurile care mi-au placut, dar le voi mentiona pe cele care au iesit cel mai mult in evidenta.
In primul rand, mi-a placut faptul ca am avut suportul tuturor celor din echipa in a invata si depasi orice provocare tehnica. Pe langa aceasta, am avut si un "buddy" oficial, adica o persoana cu experienta, desemnata sa ma ajute, sa imi raspunde la intrebari si sa se asigure ca fac progrese, ceea ce mi s-a parut o idee foarte buna.
Apoi, bineinteles, mi-a placut faptul ca am lucrat la o functionalitate, care astazi este in productie.
Si in final, mi-a placut faptul ca, desi eram familiara cu unele aspecte tehnice, mi-am largit foarte mult aria de cunostinte intr-un timp relativ scurt.

Ce ar fi putut fi mai bine?

As spune ca internship-ul a fost destul de bine gandit si structurat, astfel incat timpul a fost bine utilizat si cum am mentionat mai sus, am reusit sa trec prin multe subiecte.
Ce sfat le-ai oferi celor care cauta un job sau un internship? Cred ca valoarea unui intership sta in ceea ce poti invata din el, astfel ca eu, de regula, m-am orientat catre acele oferte de intership din care am crezut ca voi avea cel mai mult de invatat si mai ales in acele arii pe care nu le cunosc sau nu le stapanesc foarte bine, chiar daca acest lucru m-a scos din zona de comfort.
In final, cred ca acest lucru e cel mai important atunci cand cauti un intership sau un job si anume sa gasesti acel program care sa te provoace continuu sa inveti si sa devii mai bun in ceea ce iti place sa faci.

Intern 2

I. Unde ai facut un stagiu de internship?

Compania: PITECH+PLUS
Departamentul: IT .NET
Perioada: Iulie – August 2016
A fost platit sau neplatit? Platit

II. Cum ai sumariza experiența ta de internship?

Ce ai facut?

Am gasit prieteni care m-au calauzit si m-au ajutat sa-mi indeplinesc sarcinile.
Exercitiile zilnice primite de la tutore, exercitii a caror dificultate a crescut progresiv, au fost cea mai buna metoda de a-mi dezvolta abilitatile necesare pentru solutionarea problemelor specifice proiectelor reale.
La cafeaua de dimineata, impreuna cu tutorele meu stabileam obiectivele zilnice si evaluam gradul de indeplinire a sarcinilor atribuite/asumate, pentru ca mai apoi activitatea sa se poata desfasura pe repere clare, fara constrangeri.
Am asimilat notiuni teoretice despre tehnologia .NET, notiuni pe care mai apoi le-am pus in practica intr-un proiect cu aplicabilitate reala.

Ce ai invatat?

Am invatat si aprofundat tehnici de programare adaptate cerintelor practice din domeniu si am constientizat importanta planificarii riguroase a activitatilor, precum si a evaluarii corecte a etapelor parcurse.
Lucrand intr-un mediu activ, in compania unor oameni deschisi am inteles ca dezvoltarea personala si cea profesionala sunt interdependente, astfel incat, la finalul perioadei de internship am realizat ca pe langa avantajele profesionale dobandite, mi-am imbunatatit abilitatile de comunicare si claritatea in exprimare.

Ce ti-a placut?

Echipa din care am facut parte, atmosfera prietenoasa si joviala au fost mult peste asteptarile mele.
Interactiunea permanenta cu tutorele meu, disponibilitatea lui ori de cate ori am avut nevoie, prezenta lui alaturi de mine in toate etapele, deschiderea si firescul cu care au fost primite si abordate intrebarile mele – toate la un loc mi-au conferit siguranta si incredere in ceea ce pot si mai ales in ceea ce fac.
Increderea si sinceritatea celor cu care am interactionat, obiectivitatea evaluarilor, structura programului, logistica pe care am avut-o la dispozitie si preocuparea tuturor pentru integrarea mea sunt atuuri ce trebuie mentionate.

Ce ar fi putut fi mai bine?

  • As fi dorit sa am si eu la dispozitie astfel de informatii despre firma, informatii directe de la cei care au fost la internship.
  • Organizarea unor sesiuni de brainstorming pentru schimburi de idei specifice si invingerea timiditatii.

Ce sfat le-ai oferi celor care cauta un job sau un internship?

Dati-va o sansa, aplicati la PITECH+PLUS! Daca va doriti cu adevarat ceva, credeti in voi si in sansa voastra! Este foarte importanta determinarea si nivelul vostru propriu de implicare. Disponibilitatea celor care va primesc pentru un internship este in directa relationare cu propria voastra implicare.

Descopera produsele si serviciile pe care
le recomandam la inceput de drum!

Vezi oferta

Învață din experiențele împărtășite de BT,
special pentru a te ajuta în această etapă!

Vezi articolele