Tips & Tricks pentru viata de student

Pentru viitori angajati

Esti student si vrei sa te angajezi?
Ai prieteni care deja lucreaza si tu nu stii ce sa faci?
Ai absolvit deja si inca nu stii cum sa-ti gasesti un job?
Iti doresti independenta financiara si nu mai vrei sa depinzi atat de mult de banii parintilor?

Daca cele de mai sus ti se aplica, atunci ai nimerit bine, deoarece am pregatit pentru tine o serie de sfaturi pentru obtinerea unui job.

1. Skills/ Aptitudini/ Competente

Stim cu totii ca inceputul de cariera nu e tocma usor… mai ales cand esti confuz si nu prea stii ce sa faci mai departe. Inainte de orice, trebuie sa stii cat mai bine ce aptitudini ai, ce ti s-ar potrivi, dar si ceea ce iti place sa faci. Daca esti indecis, un consilier de cariera te-ar putea ajuta in aceasta privinta, sau poti descoperi foarte simplu, cu ajutorul platformelor online de evaluare care te pot ajuta sa iti vezi atuurile. De exemplu, poti incerca platforma Jobful. Dupa ce ai aflat aptitudinile si competentele tale, poti sa incepi cautarea, si de ce nu, sa si aplici pentru un job in domeniul in care te potrivesti.

2. CV-ul- Cartea ta de vizita

Cand aplici pentru job-ul dorit, CV-ul devine cartea ta de vizita. Un CV foarte bun ar trebui sa contina pregatirea ta si experienta relevanta pentru job-ul pe care ti-l doresti. Daca nu ai experienta in domeniul in care vrei sa te angajezi, pune accentul pe abilitatile tale, competentele, studiile pe care le-ai facut. De asemenea, recomandarile sunt un plus. Prezinta informatiile corect... CV-ul tau trebuie sa fie clar si concis, sa nu contina greseli de ortografie sau gramaticale si sa nu fie mai lung de 2 pagini.

Ca idee, daca ai un prieten mai cu experienta, ii poti cere o parere privind CV-ul.

Ce iti mai spunem, CV-urile pot fi de doua feluri: prin care aplici pentru un job specific sau prin care cauti un job, fara sa stii daca firma are posturi disponibile, sau daca are, pentru ce post angajeaza. Prin urmare, atentie la:

- modelul de CV pe care il folosesti, ce scrii intr-unul vs. celalalt
- formularile pe care le folosesti. De exemplu, "imi plac oamenii" are valente diverse. Poate tu te gandesti ca exprima clar ca lucrezi bine in echipa, dar oare nu s-ar putea interpreta ca ai fi un bun vazator? Dar vrei sa fii vanzator? Spune lucrurile simplu si limpede, evita cuvinte care generalizeaza, mergi pe particular. De exemplu, in loc sa spui "sunt un team player", include informatii din care rezulta acest lucru. Iata un posibil exemplu – daca ti se aplica: "In timpul facultatii, am participat la un proiect anume impreuna cu alti colegi." De asemenea, daca ai avut si rezultate deosebite, nu uita sa le mentionezi: "Proiectul a fost premiat la facultate in cadrul unui eveniment."

Pont: Ca sa fii si mai informat, poti sa citesti si sfaturile pentru un CV pe care le-am pregatit pentru tine.

3. Internship

Internship-ul, fie el platit sau nu, iti poate oferi un "insight", un prim pas in domeniul de activitate in care vrei sa te angajezi. Cand esti "intern", inveti multe lucruri, iti dezvolti abilitatile si competentele, mai ales cele de comunicare. Pe scurt, castigi pe plan personal, dar si profesional. Apoi, ai sanse destul de mari ca la finalul programului de internship sa fii angajat. Daca esti student sau daca ai absolvit facultatea sau masteratul, acesta poate fi punctul tau de pornire in cariera pe care vrei sa ti-o construiesti!

P.S. Vrei exemple concrete? Atunci poti sa citesti Internship reports, pentru a vedea experienta pe care o ofera un internship.

4. Interviul

Daca ai aplicat pentru job-ul dorit si ai fost contactat de cei care doresc sa te angajeze, cel mai probabil va trebui sa treci de un inteviu. Nu e atat de greu precum pare. Tot ce ai de facut este sa fii atent la tinuta, sa raspunzi atent intrebarilor si sa nu te lasi coplesit de emotii. Nu uita ca exprimam mai mult prin miscare si postura decat prin cuvinte, asa ca nu uita de limbajul non-verbal. Dar cel mai important e sa fii tu insuti si nu incerca sa pari ceva ce nu esti, deoarece recruiter-ul isi va da seama de acest lucru. Pregateste-te pentru interviu din timp. Daca ai un prieten de nadejde, implica-l intr-un joc de rol, in care el te intervieveaza. Asa mai scapi de emotii si vezi ce e bine si ce nu.

Nu in ultimul rand, trebuie sa fii informat despre angajatorul la care aplici, iar in timpul interviului mentioneaza cateva dintre lucrurile care apartin de postul pentru care aplici. Fii natural, nu disimula si totul va fi bine!

Pont: Ramai pe aproape, pentru ca vei afla mai multe despre interviul de angajare intr-o postare speciala. ;)

5. Cum gasesc job-uri?

Fiind in secolul XXI , anunturile pentru job-uri sunt peste tot, motiv pentru care acestea sunt si mai usor de gasit ca oricand. De multe ori, mediul online ofera raspunsul. Exista site-uri dedicate care posteaza si actualizeaza zilnic anunturile angajatorilor. In aceasta categorie putem incadra si retelele de socializare (Ex: Linkedin), dar si mediul offline, aici gasesti agentii de recrutare, firme specializate, targuri de cariera, sau diferite evenimente la care poti apela pentru a incerca sa iti gasesti job-ul pe care ti-l doresti. Noi iti dorim succes si speram sa te ajute "ponturile" noastre!

Descopera produsele si serviciile pe care
le recomandam la inceput de drum!

Vezi oferta

Învață din experiențele împărtășite de BT,
special pentru a te ajuta în această etapă!

Vezi articolele